014 51 50 05

Wat te doen in Ayutthaya en de beste reisperiode

1. Wat Chai Watthanaram: de mooiste tempels
De Wat Chai Watthanaram wordt beschouwd als één van de mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. En dat is zonder meer waar! Het enorme complex ligt aan de oever van de Chao Phraya Rivier en wordt omringd door een prachtig grasveld, waar gretig gebruik van wordt gemaakt door Thaise kinderen.

Wij bezochten de tempels op een zondag, dus de kinderen waren vrij van school. Ze gebruikten de stenen muren als voetbaldoeltjes en -ja hoor- daar belandde weer een voetbal binnen de tempelmuren. Een goedlachse toerist raapte de bal op en schoot hem ‘het veld’ weer in.

Zo vanzelfsprekend is het overigens niet dat hier gevoetbald wordt. Nog geen 40 jaar geleden werden deze tempels nog overwoekerd door de jungle. Niemand vond het destijds de moeite waard. Nu is het één van de trekpleisters.

Toegang: je betaalt 50 baht voor een entreekaartje.

2. Wat Phra Mahathat: Boeddhahoofd in boomwortels
De ruïnes van de Wat Phra Mahathat staan vooral bekend om het fascinerende Boeddhahoofd dat wordt vastgehouden door de wortels van een bodhiboom. Niemand weet precies hoe het hoofd daar terecht is gekomen. Men denkt dat het hoofd is achtergelaten door de Birmezen en dat er jaren later een boom overheen is gegroeid.

Een andere theorie is dat een dief het Boeddhahoofd probeerde te verstoppen. Begin 1900 stortte een deel van dit tempelcomplex namelijk in, waardoor vele gelukszoekers hun kans schoon zagen om kostbaarheden te stelen. De dief is alleen nooit teruggekomen om het hoofd op te halen, of kon het niet tillen over de enorme tempelmuren. De boom bewaakt het tot op de dag van vandaag. Het is een prachtig gezicht en zeker de moeite waard om te bekijken!

Toegang: bedraagt 50 baht.

3. Wat Phra Si Sanphet: de drie chedi’s
Deze boeddhistische tempel was één van de belangrijkste tempels van heel Ayutthaya. Het was een koninklijke tempel en had zelfs een particuliere rechtbank. In 1500 werd hier een 16 meter hoge, bronzen Boeddhabeeld geplaatst, waar helaas niets meer van over is. Met een bordje wordt wel aangegeven waar het enorme beeld ooit stond.

De drie enorme chedi’s staan nog wel fier overeind. Deze kun je deels beklimmen, waardoor je het complex beter kunt overzien. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op of bezoek de tempel in de ochtend of namiddag, want het kan behoorlijk warm worden in de middaguren. Gelukkig wordt er buiten de tempelmuren water aangeboden voor 10 baht per flesje.

Toegang: kosten voor dit tempelcomplex zijn wederom 50 baht per persoon.

4. Million Toy Museum
Het Million Toy Museum is een leuke afwisseling. Het blauwe gebouw bestaat uit twee verdiepingen en zoals de naam al doet vermoeden, is er een heleboel speelgoed te zien. Ga op zoek naar het speelgoed waar jij mee bent opgegroeid! Werkelijk alles is er te vinden. Dit is zeker een aanrader voor diegene die met kinderen reizen. In de souvenir shop is er ook van alles te koop. Wij waren eerlijk gezegd na een halfuurtje wel uitgekeken.

Maar voor 50 baht per persoon is het een bezichtiging waard!

5. Wat Yai Chai Mongkhon: levendig en relaxed
Dit tempelcomplex voelt een stuk levendiger dan de bovenstaande tempels. De honderden Boeddhabeelden zijn intact, er lopen monniken in oranje gewaad voorbij en veel locals zijn er aan het bidden, terwijl je wordt bevangen door de wierooklucht.

De blikvanger is de 7 meter lange liggende Boeddha. Als het je lukt om een muntje vast te plakken aan de voeten van de Boeddha, zal dit je groots geluk brengen. Je kunt de enorme chedi ook beklimmen. Dit geeft wederom een prachtig uitzicht over het hele gebied.

Ga hier zeker naartoe!

Toegang: slechts 20 baht.

6. Wat Lokayasutharam: gigantische liggende Boeddha
De absolute smaakmaker van deze tempel is niet te missen! Een liggende Boeddha van wel 37 meter lang en 8 meter hoog verwelkomt je bij de ingang van Wat Lokayasutharam. Zijn enorme hoofd rust op een lotusbloem en wijst naar het oosten.

Tussen alle toeristenbussen – die wat later in de ochtend arriveren – zie je enkele locals bidden die er ook bloemen neerleggen.

Achter het Boeddhabeeld zijn er nog ruïnes te zien, maar die vonden wij niet de moeite waard om te bezichtigen.

Toegang: gratis!

7. Wat Phanan Choeng: 19 meter hoog Boeddhabeeld
Dit immense Boeddhabeeld is niet alleen populair bij toeristen, maar vooral bij de lokale bevolking. Bij binnenkomst zie je de tientallen (misschien wel honderden) slippers en schoenen al liggen. De sfeer is er gemoedelijk; er is ruimte om te bidden en te mediteren.

Veel mensen zitten op de grond met hun voeten onder zich. Je mag namelijk nooit met je voeten naar een Boeddhabeeld wijzen, dat is letterlijk het laagste wat je kunt doen! Loop een rondje om dit immense Boeddhabeeld en kijk om je heen. Geniet van de rust en de stilte, ondanks dat het er druk kan zijn.

Toegang: 20 baht per persoon.

8. Wat Phu Khao Thong (Golden Mount)
Een indrukkend grote Chedi op een goede twee kilometer ten noordwesten van de stad. Beklim de tempel en geniet van het uitzicht over het platteland.

De beste reistijd voor Ayutthaya is het koele seizoen van november t/m februari.

 


Info en reservaties:

014/51.50.05

Wij zijn een gesloten kantoor en werken uitsluitend op afspraak. Dit om u beter, zonder wachttijden, in alle veiligheid en ongestoord te kunnen verder helpen.
Het tijdstip en de manier waarop we afspreken bepaalt uzelf : bij ons op kantoor, bij u thuis, via video calling, telefoon, .... De keuze is geheel aan u, wij horen het graag van u.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle reisweetjes
info@reizen-naar-thailand.be